Kyla och snö
Bra att veta – med hunden i kyla och snö När det snöar ute blir många hundar extra leksugna, speciellt Havanaiser som älskar att busa och rulla sig i snö. Därför passar det bra att ta med hunden om du till exempel ska ut och åka skidor eller kälke med barnen. Men det är ett antal saker du bör tänka på så att det blir en positiv upplevelse för din hund. Här nedan följer ett antal tips om vad du kan göra.
Skydda hunden mot kyla När vintern är kall och våt behöver de flesta hundraser hjälp med att hålla värmen. Och är det riktigt kallt kan till och med hundar med mycket tjock päls behöva hjälp med att få upp värmen igen efter att de har varit ute längre stunder. På alla mina hundar har jag overaller som jag sätter på dom innan jag går ut, dels för att hjälpa dom med att hålla värmen men också för att snön inte skall fastna i deras päls. Vill du beställa specialsydda overaller efter din hunds mått så kan du kontakta min sömmerska Lena. Hennes e-mail adress ser du under vinjetten aktivitetsträffar 2008. Eller så köper du overaller i välsorterade djuraffärer.
Var också uppmärksam på kylan om din hund ska sitta i bilen en längre tid på vintern. En bil med avstängd motor kan bli så kall att din hund kan ha svårt att hålla värmen i den. Utrusta din hund med ett extra täcke och lägg ett liggunderlag under den bilmatta som du normalt använder till din hund i bilen. Även om det är kallt kan det vara klokt att öppna ett fönster litegrann så att din hund får lite frisk luft.
Salt är inte bra för tassarna Senare under hösten när temperaturen börjar gå under noll och marken och vegetationen fryser blir hundens trampdynor mer utsatta för skador. Innan snön har kommit kan frusna ris och kvistar skära sönder hundarnas trampdynor. Små, skarpa sprickor i trampdynorna gör hunden ömfotad och halt. Det tar ofta lång tid för sprickorna att läka. På vintern saltas sedan de flesta trottoarer och vägar. Vilket är bra för trafik och gående MEN för hundar kan saltet bli en mardröm. Saltet gör att snö och is smälter till slask och slasket sätter sig på din hunds trampdynor och både svider och torkar ut tassarna. Förbered därför din hund inför vinterns promenader genom att klippa bort all överflödig päls runt/emellan trampdynorna och smörj in trampdynorna ordentligt. Olika tassalvor mjukar upp och påskyndar läkningen av trampdyne sprickor. På apotek finns ett tassliniment som innehåller tanninolja som har en god förebyggande effekt. Linimentet stärker trampdynorna och redan efter några dagars användning är trampdynorna mer motståndskraftiga mot slitage. Skillingarydsalva eller liknande tjärsalva är mycket bra att smörja tassarna med inför varje vinterpromenad mot snö och vägsalt. Var också särskilt noga med var du väljer att promenera med din hund på vintern. Välj gärna promenadvägar där dom inte brukar salta, så blir det mycket bättre för dina hundar. Efter promenader på saltat underlag är det viktigt att du sköljer av hundens tassar med ljummet vatten och torkar av dem noggrant och passar det bra att smörja in med lite salva på kvällen.
Glykolförgiftning
På vintern rinner inte läckande glykol undan. Var försiktig så att din hund inte slickar i sig av detta. Många hundar dras till glykolen eftersom den är söt och säg den hund som inte uppskattar sötsaker.! MEN det här kan alltså ta livet av din hund om du inte är uppmärksam. Vid en glykolförgiftning gäller det att snarast ta sig till en veterinär för hjälp då glykolen orsakar förstörda njurar. Glykolen bildar kristaller som sakta men säkert bryter ner njurarna och för att förhindra detta måste hunden in och få alkoholdropp. Men det är brottom för har njurarna väl blivit förstörda finns det inget att göra för att rädda hunden längre.
Symptomen på glykolförgiftning är:
Ökad törs
Kissar mycket
Blir vinglig
och kräks
Symptomen visar sig ca 30 minuter upp till 12 timmar efter det att hunden fått i sig glykolen. Så var väldigt uppmärksam då det behövs inte mycket glykol för att hunden ska bli rejält dålig.
Vid minsta misstanke om att hunden fått i sig glykol: kontakta genast veterinär!
Du kan också ringa Giftinformationscentralen på 112 akuta fall eller 010-456 6700 i mindre brådskande fall – dygnet runt. Besök gärna deras hemsida: https://giftinformation.se/temasidor/husdjur/
Reflexer
Glöm inte reflexerna på både dig och hunden när ni ger er ut i vinter mörkret. I dagens läge finns det så mycket som man kan använda för att djur och ägare ska synas. Det är en billig livförsäkring för er båda.
Låt aldrig din hund hamna på tunn is På vintern när många sjöar, åar och vattendrag fryser till, så bör du aldrig låta din hund gå ut på den oavsett hur tjock isen verkar vara. Varje år drunknar flera hundar när de blir upprymda av leken och av misstag kommit ut på för tunn is.
Låt din hund vara med i vinterlekarna Även om det under vintern finns en del områden där du som hundägare bör vara särskilt uppmärksam, finns det många positiva saker också med den kalla årstiden. Till exempel kan du– låta din Havanais dra hem matkassarna på en kälke eller en pulka. Givetvis måste du anpassa vikten efter din hunds fysik. Vill du gärna låta din hund vara med i ”vinterlekarna” på det här sättet, är det bra att gradvis – och i god tid i förväg – lära den vad det hela går ut på. Köp en mjuk kvalitetssele som sitter bra och korrekt på din hund och en tillräckligt lång och flexibel lina. Den använder du för att spänna fast på kälken eller släden som hunden skall dra. Fråga i djuraffären vilken storlek som din hund behöver. Selen ska sitta tillräckligt löst runt hundens bröst och lungor så att den kan andas utan att remmen stramar. Den rem som sitter över hundens bakparti ska sitta så att frambenen fortfarande kan röra sig fritt. Se också till att den bakre remmen inte kommer så högt upp att den ”stryper” din hund. Men kom ihåg att inte belasta din hund för mycket så att den känner obehag eller att det blir andra komplikationer.
Önskar Er alla en trevlig vinter med mycket snö och lek / Madeleine