Lär hunden trivas i vatten

De flesta hundar kan simma av sig själv från födseln. En del raser har simhud mellan tårna, andra har ett extra fettlager som hjälper dem att hålla värmen i vattnet. Men vet du att du och din hund kommer att vistas mycket vid havet är det extra viktigt att du förbereder både dig själv och hunden på ett dopp på ett så bra sätt som möjligt.

Du bör aldrig tvinga din hund att hoppa i vattnet. Det ska helst vara hundens nyfikenhet som driver den att hoppa i.

Hundar är födda med simreflexer men kom ihåg att alla inte är goda simmare. Vissa hundar simmar bara med frambenen och riskerar att bli utmattande och sjunka. Även vana simmare kan drabbas av panik när de oväntat hamnar i vattnet eller göra sig illa på vägen ner eller bli snabbt nerkylda. Använd gärna en hund flytväst när hunden ska simma– dels så får den hundens huvud att hålla sig ovanför vattenytan dels så hjälper den hunden att hålla värmen.

Köp en flytväst som passar hundens vikt – men det kan vara bra att lägga på något extra kilo eftersom hunden väger lite extra med den blöta pälsen.

Om olyckan är framme och din hund har varit nära att drunkna tänk på:

1. Töm lungorna på vatten.

Håll den i bakdelen med huvudet nedåt.

2. Befria luftvägarna.

Är hunden medvetslös ska du ta ut hundens tunga ur munnen med fingrarna och lägga den i mungipan. Befria sedan luftvägarna från slem och annat som hindrar andningen.

3. Konstgjord andning.

Pressa regelbundet och lugnt på hundens bröstkorg ca 30 ggr i minuten   med bägge händerna. Anpassa trycket efter din hund storlek och vikt.   Blås sedan in luft genom hundens näsborrar. Arbeta lugnt och   metodiskt. Glöm inte att hela tiden hålla ett öga på bröstkorgen så att du   ser om den börjar andas eller hosta.

4. Åk till veterinär.

Fortsätt med den konstgjorda andningen hela vägen till veterinären.

Du bör alltid låta en veterinär undersöka din hund om den varit nära att drunkna.