Träningen är en av hundägarens förpliktelser och ansvar gentemot valpen som börjar i den stund man bestämmer sig för att bli matte eller husse till en valp. Att träna valpen är en förutsättning, dels för att få en harmonisk samvaro mellan hunden, du som ägare och din familj men också för att hunden ska fungera i samhället som helhet. Tvärtemot vad många nyblivna valpfamiljer tror är det oerhört viktigt att träningen inleds mycket tidigt då valpens inlärningsförmåga är som störst.

 Valparnas inlärningsförmåga varierar, men gemensamt för alla är att de behöver sova mycket och att de är känsliga; ta därför hänsyn till valpens egen rytm och ålder, och glöm aldrig att valpen litar 100% på att du sköter om hen den tid lever och till fullo ger oss deras kärlek, ofullkomliga kärlek.

 

Några generella tankar:

Valpen älskar att leka, så utnyttja leken för korta övningar som valpen tycker om och inte förknippar med tvång eller tillrättavisningar.

Träning är en stegvis process, dom har svårt att koncentrera sig för längre stunder, till och med redan efter 3-5 minuter kan hen har tröttnat. Gradvis kan träningspassen förlängas allt efter som valpen växer, en 6 månaders valp kan klara av ca 30 minuter om dagen med träning. En lyckad och bra träning omfattar både lek och allvar, lekfulla övningar som präglas av tillit och tålamod, men av en viss fasthet. Eftersom havaniser har en stor vilja till att samarbeta, kommer den att göra allt för att vinna din kärlek och beröm.

Belöning i form av godis ökar motivationen och kan underlätta träningen, men tänk på att godis skall ges i undantagsfall – det är viktigt att hunden behåller sin idealvikt.

Det är viktigt att du berömmer valpen med ett varmt och kärleksfullt tonfall, kela eller lek med den. Och glöm inte bort att ett förbud bara fungerar om du ertappar hunden på bar gärning. Och för det flesta hundar räcker det med en allvarlig tillsägelse, med kraftfull stämma. Glöm inte att hunden är bättre på att tolka tonfallet och ditt kroppsspråk snarare än själva orden. Använd därför olika tonfall beroende på om du ger din valp beröm, kommando eller tillrättavisningar.

Nedan kan du ta del av en del tips på vad du kan börja med när du hämtat din valp hos din uppfödare:

  1. Namn – Använd valpens rätta namn ni valt redan dag 1. Ju kortare det är, desto lättare blir det för valpen att komma ihåg det. Tänk på att inte välja ett namn som liknar ett namn i familjen, det kommer bara skapa förvirring för valpen. Det är också onödigt att skrika, valpen hör alldeles utmärkt. Uttala namnet sakta och tydligt för att få dess uppmärksamhet, och varje gång du ger ett kommando. Tänk på att inte gräla med valpen om den inte kommer på en gång, då blir bara effekten att den tar ännu längre tid på sig nästa gång!
  2. Nej – Var konsekvent, det som är förbjudet ena dagen får inte tolereras nästa dag. Och från det ögonblick valpen kommer hem är det oerhört viktigt att lära hunden betydelsen av ordet ”nej”. För att en korrigering ska fundera bra måste den komma i samma ögonblick som den gör fel. Var uppmärksam på vad valpen gör och förbered övningar för att undvika att det upprepas. Korrigeringar som kommer för sent är verkningslös och leder oftast till stor osäkerhet hos valpen och skapar ett ogynnsamt förhållande och inlärningsklimat. Hunden kan snabbt förlora förtroendet för dig och förstår inte ditt beteende om du inte anstränger dig att förstå. Ignorera valpen om den väljer att spela underlägsen, lägger sig på rygg, gnäller eller snor runt. Din valp förstår inte begreppet ”dåligt samvete”
  3. Rumsren – När valpen kommer till sitt nya hem är den vanligtvis inte rumsren, lär dig att se de första tecken på att det är dags för valpen att gå ut, oftast när det händer en liten olycka hemma är det oftast för att vi inte är närvarande, och då ska vi inte gräla på valpen. Att få din valp rumsren är inte komplicerat, tålamod, konsekvensens och täta små regelbundna promenader där du stannar på det ställe där du vill att valpen rastar. Att gå ut någon stund efter att valpen vaknat, anslutning till lekeller efter mat är nyckeln till framgång. Om din hund börjar gå i cirklar är det oftast dags att gå ut, och har valpen redan hunnit påbörja, lyft upp den och gå ut med den. Så snart den gjort det utomhus kelar du och uppmuntrar den.
  4. Sitt- ligg – stanna – Det är viktigt att lära hunden dessa tre grundläggande kommandon. Se också till att hunden lärt sig ett kommando innan du går vidare till nästa. Var dock mycket observant att även om din valp kan kommando stanna, kan en valp, unghund blir skrämd av oförutsatta ljud som en buss, ett skott, en blixt mm och i den situationen springer valpen i snabb fart åt ett håll som kan vara ut på en trafikerad väg eller annat – så lita INTE på all valpen lyder dig när den blir rädd, använd löplina om du vill ha den lös.
  5. Gå i koppel – Bråka aldrig med valpen med kopplet – det måste vara synonymt med promenad och glädje. Likt att få din valp rumsren är det bra om valpen lär sig går i koppel mycket tidigt. Den valp som ivrigt stretar framåt och drar i kopplet kan du avbryta genom att stanna och stå still. Påminn valpen om att det är du som tar initiativ och belöna rätt utfört beteende.
  6. Inkallning – Om valpen inte lyder kommandot ”hit” går du åt motsatt håll eller gömmer dig, valpar är rädda för att bli lämnade ensamma och kommer då snabbt tillbaka till dig. När du kallar på hunden måste det förknippas med något positivt, samtidigt som det krävs mycket allvar från din sida. Börja med att kalla på valpen i samband med att den ska få mat. Kanske låt en familjemedlem hålla hunden på avstånd medan du gör i ordning maten, använd sedan hundens namn när du ropar på den och säger ”hit”. Gradvis , med hjälp av klappar , beröm och positiv stimulans kommer din valp förstå att kommandot ”hit” betyder att den omedelbart ska komma till dig.
  7. Ensam hemma – Hunden är ett flockdjur och trivs bäst med att ingå som en del av familjens hushåll och vantrivs med att bli lämnad ensam. Din valp kommer dock att så småningom behöva vara ensam – tillfälligt eller regelbundet. I de båda fall måste den vara förberedd på det när det blir aktuellt. Låt valpen vänja sig vid ensamhet under de stunder då den är trött. Och börja med att gå ut under några minuter, hör du då att valpen gnyr eller ylar ska du ignorera det. Gå tillbaka in när den har tystnat, hälsa på den och gör något kul ihop. Gå INTE in och trösta när den gnyr och skäller, då lär du din valp att så fort den väsnas så får den sin vilja igenom och din uppmärksamhet.
  8. Måltider – Om du ger din valp godis eller matrester rubbas den näringsbalans som ett helfoder ger. Även för måltiderna gäller en uppförandekod för att hunden inte ska utveckla oönskat beteende. Ge hunden mat med rätt intervall, hör också med din uppfödare vilket foder valpen är van vid samt vilka tider. Oftast behöver en valp upp till 6 månaders ålder tre mål om dagen, frukost, lunch och middag därefter två mål om dagen lunch och middag. Glöm inte att hunden alltid ska ha tillgång till en rens skål med färskt vatten, jag älskar keramik då den enkelt går att köra i diskmaskinen.9.
  9. Möta andra hundar – När du har hämtat din valp har den blivit vaccinerad en gång (nästa gång är vid 12 veckor) en valp har fått ett grundskydd av sin mamma vid födsel dessutom, så LYFT ALDIG upp din valp när du möter andra hundar ute på promenad. Vill du inte att hundarna skall mötas ta då en omväg men lyft den aldrig. Det du då gör att förstärka och lär valpen att andra hundar är farliga och DU skapar då en osäker, skällig och rädd hund. Låt valpen möta andra hundar.

Hoppas du här har fått lite enkla tips och tänk på att en hund är i alla lägen hund och ska behandlas som en sådan.

Lycka till med valpen.