Hundbur

Vad bör jag som nybliven hundägare tänka på när jag ska välja biltransport för min hund?

Varför måste jag ha hunden i hundbur när jag åker bil?

har inte hunden det bättre och bekvämare lös i baksätet?

Eller kanske lös i bagage utrymmet, där finns det ju gott om plats?

Att ha hunden lös i bilen är ingen bra lösning. Den bästa lösningen är utan tvekan en hundbur då det främsta skälet är säkerhet för hunden.

Säkerheten för både hunden och för människorna som åker i bilen om en olycka skulle inträffa.

Om olyckan är framme och vid en eventuell frontalkrock, kastas hunden framåt med mycket stor kraft, man kan räkna med att “vikten” ökar 25-30 gånger. Det skulle innebära att en hund som väger 10 kg, kan vid en krock, där bilen framförs i 90 km/h, erhålla en vikt upp till 300 kg.

Skador som kan uppstår på personerna i bilen är svåra att förutse, men att de blir betydligt allvarligare, än utan en lös hund i bilen, är ganska säkert.

Det är svårt att förutse vad som händer med hunden vid en krock men om den överlever kan ett tänkbart händelseförlopp bli att hunden befinner sig i chock, eventuellt är den även skadad.

En skadad hund i chocktillstånd handlar inte rationellt och framför allt inte enligt sina normala rutiner som vi kan vara vana att se den. Inte helt ovanligt är att en skadad eller chockad hund blir mycket aggressiv trots att den normalt brukar vara hur snäll som helst.

Kastas hunden ur bilen och är skadad eller chockad riskerar den naturligtvis att bli påkörd. Risken är även stor att den lämnar platsen och därmed inte får den veterinärvård som den sannolikt behöver.

Fler fördelar
Om man lämnar olyckstemat finns det även andra och flera praktiska anledningar att ha hunden i hundbur när man åker bil. Exempelvis åksjuka – hundar mår ofta bättre när de har ett mer begränsat utrymme att vistas på. Hundburen ger ett bra stöd och hunden har lättare att hålla balansen vid körning på kurviga vägar och vid inbromsningar.

Det normala slitaget på bilen kan också bli mindre med en hundbur än med galler och grindar om man har en hund som tycker om att tugga på bilens inredning.

Sommartid kan man öppna bakluckan på bilen om man måste lämna hunden i bilen en kortare stund. På så sätt ordnar man en god luftcirkulation och en lägre temperatur i bilen. Naturligtvis skall detta bara göras på platser där man har bilen under uppsikt.

Vad ska man då tänka på när man köper en hundbur?

Det finns några större tillverkare av bilhundburar på webben och vissa av tillverkarna har, enligt egen uppgift, krocktestat sina hundburar och lämnar information om vilka påfrestningar hundburen ska klara. Det viktigaste som man bör tänka på är att hundburen är av en stabil konstruktion som klarar påfrestningarna vid en eventuell olycka.

Några fabrikat har evakueringslucka i fronten och det kan vara en stor fördel om bilen skulle bli påkörd bakifrån och bakluckan inte går att öppna. Då finns det möjlighet att fälla ned baksätet och ta ut hunden den vägen.

Hundburar finns att köpa till de flesta bilar av kombimodell och har du ett mycket udda bilmärke kan du få en hundbur skräddarsydd av de större hundburs tillverkare eller av en lokal plåtslagare. På marknaden finns både enkelburar och dubbelburar. En enkelbur tar upp ca halva bagageutrymmet och en dubbelbur dubbelt så mycket utrymme.

På senare år har det även kommit stabila, reglerbara metallhundburar på marknaden och de kan regleras i både längd och bredd och kan oftast användas trots byte av bilmodell. Om man investerat i en ”icke reglerbar” bur brukar den kunna gå att sälja på begagnatmarknaden.

Vilka mått gäller då för min hund?

Det finns också bestämmelser på vilka minimum mått buren får ha, beroende på hundens storlek. Se noga över marknaden och ta reda på fakta innan köp.

1. Längd: hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning x 1,25,
2. Bredd: hundens bröstbredd x 2,5, och
3. Höjd: hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.

Om du skall ha flera hundar i en hundbur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd. (På Djurskyddsmyndighetens webb sida finns ytterligare information beträffande hundar och hundburar www.djurskyddsmyndigheten.se)

Galler och grindar
Flera av de stora biltillverkarna kan leverera skräddarsydda galler till sina bilmodeller. De företag som säljer hundburar har oftast även grindar i sitt sortiment. Som jag ser det så finns den en stor nackdel med grindar om man jämfört med en hundbur och det är att de måste skruvas fast i bilen. Medans en hundbur ställs enkelt in i bagageutrymmet utan att göra åverkan på din bil.

Vilka burar ska man då försöka undvika
De hopfällbara så kallade “utställningsburarna” är ämnade till – just det – utställning. Dom är inte konstruerade för att klara påfrestningarna vid en eventuell trafikolycka. I värsta fall kan de rentav fungera som en “råttfälla” och förvärra skadorna på hunden.

Vilka alternativ finns då för de bilägare som har sedanmodell?
På senare år har det kommit en ny produkt på marknaden som höjer säkerheten för hundar som ändå måste färdas i baksätet. Det är bältesselar – en sele som sätts på hunden.  Selen har ett fäste för bilbältet vilket gör att hunden inte kastas iväg vid en eventuell krock. Selen har även ett koppelfäste vilket gör att den också kan användas som promenadsele om man vill, de är reglerbara och finns i olika storlekar. Du hittar dessa i zoo-fackhandeln.

Lycka till /Madeleine