Tänder 
En havanais valp föds precis som alla andra valpar utan tänder. De första
mjölktänderna bryter fram vid omkring två veckors ålder och tanduppsättningen är helt utvecklad vid ungefär åtta veckors ålder.

Medan en vuxen hund ska ha 42 tänder så har en valp i regel 28 stycken. Tidpunkten för de permanenta
tändernas frambrytande påverkas av flera olika faktorer. Små raser får i regel sina permanenta tänder något tidigare
än stora raser och tikar får dem något tidigare än hanar.

De permanenta tänderna bryter igenom successivt:

– Framtänderna (incisiver) 4-5 månaders ålder

– Hörntänder (canintänder) 4-6 månaders ålder

– Främre kindtänder (premolarer) 4-6 månaders ålder

– Bakre kindtänder (molarer) 5-7 månaders ålder

 Hos dvärghundsraser är det inte helt ovanligt att någon eller några mjölktänder sitter kvar och inte ramlar (främst framtänder och hörntänder). Om dessa tänder inte tas bort så kan de leda till att hunden får ett bettfel, men de kan också orsaka inflammation i tandköttet och vävnaden runtomkring.  Kvarsittande mjölktänder bör med andra ord tas bort av en veterinär.

En havanais skall ha ett så kallat saxbett, vilket är den typ av bett som är korrekt hos de flesta raser. Saxbett innebär att framtänderna i överkäken sitter mitt framför framtänderna i underkäken. Dessa två rader med framtänder ska vidröra varandra samtidigt som underkäkens hörntänder ska sticka upp framför hörntänderna i överkäken och ligger i mellanrummet mellan framtänderna och hörntänderna i överkäken. Första kindtanden i överkäken pekar mellan första och andra kindtanden i underkäken och så vidare bakåt.

Under tandlossningen så kan det hända att valpen plötsligt blir rädd för något som den inte har reagerat på förut, den får en släng av ”spökålder”.  Låt gärna hunden bita och tugga på tuggben under denna period, kan underlätta så att valptänderna lossnar ordentligt, men absolut inte de ben som är tillverkade av torkad kohud. När dessa kommer i kontakt med saliv och vatten så jäser dessa i hundens mage och kan orsaka matsmältningsproblem och onödiga veterinärkostnader.

Havanaiser, liksom andra dvärghundsraser, kan drabbas av tandsten och gör man inget åt detta så kommer de också att drabbas av tandlossning. Därför är det viktigt att man regelbundet kontrollerar sin hunds mun och lukt samt gärna daglig tandborstning. Idag finns det bra hjälpmedel för detta hos välsorterade djuraffärer så vänj hunden tidigt med att borsta deras tänder. Skulle den få tandsten så rekommenderar jag att du uppsöker en veterinär som kan ta bort den, om du inte kan skrapa tänderna själv med hjälp av en tandskrapa.

Denna lilla valp hade ”kli” i tänderna ….. det farliga dock här är fabrikatet han bitit sönder. Rotting kan skära sönder tarmar så var observant.