Hundmassage

Frågor och svar kring hundmassage

Massage – ”En manipulativ beröring av muskler, senor och leder som leder till bla ökad rörlighet, cirkulation och förbättrad elasticitet”.

Många hundägare ”investerar” mycket tid på att aktivera sina hundar ex. lydnadsträning, spårning, skydd och Agility. Vi aktiverar våra hundar på träningsbanan, ute i skog och mark. Fördelen med alla dessa aktiviteter är att vi får tillbringa mycket tid med våra hundar samtidigt som vi håller dem (och oss själva) fysiskt och mentalt alerta.

Det forskas mycket i hur vi ska kunna öka vår hunds välbefinnande allt ifrån kost till träningsmetoder. Vi har ju hela tiden vår hunds välbefinnande i centrum. God omvårdnad och hälsosam kost är A och O för våra kära hundar.

Hur mycket vi än bryr oss och hur mycket vi än tar hand om våra hundar så kan de bli skadade eller sjuka. Om skadan är muskel eller led orienterad så kan en veterinär eller en fysioterapeut hjälpa till. Om det är en nedärvd defekt i höft eller led så finns det egentligen bara smärtstillande åtgärder tillgängliga.
Vi kan inte reparera dessa typer av defekter och vi kan inte heller förhindra alla olika typer av skador, men vi kan bidra till att förebygga muskelrelaterade problem genom att massera och stretcha våra hundar regelbundet.

Hundmassage är ett utmärkt komplement till den traditionella veterinärvården. (Den skall med andra ord aldrig ersätta den.
Som hundägare har vi ett betydelsefullt ansvar för våra hundars hälsa, eftersom det är vi som praktiskt taget utformar den. Våra hundars levnadssätt är ofta onaturligt om man ser till den ursprungliga hunden, vilket medför slitage på hundens kropp.

En hund med förkortad muskulatur eller med muskelspänningar har ett tryck över leden och rörligheten runt leden försämras.
Blodcirkulationen hämmas också kring dessa leder genom att blodkärlen stryps åt. Musklerna, lederna, senorna och fästena får inte tillräckligt med näring/syre. Den försämrade genomströmningen innebär att mjölksyra som byggts upp i musklerna inte transporteras bort på ett naturligt sätt. Vi får då en uppbyggnad av mjölksyra och andra slaggprodukter, som kan leda till att smärtreceptorerna i musklerna irriteras. Hunden känner då smärta vilket leder i sin tur till ytterligare ökad spänning och ännu sämre blodcirkulation. En ond cirkel uppstår som kan bli långvarig om man inte upptäcker och bryter den i tid.

Hur kan man då märka om min hund har muskelspänningar och kan må bättre av hundmassage?

Hunden visar oftast med sitt kroppsspråk att något är fel, den kan visa aggressivitet, rädsla och irritation. Hunden kan undvika kontakt, beröring och lek. Den kan också halta ,svanka eller undvika vissa rörelser såsom att hoppa in i bilen , gå i trappor osv.

Varför kan hundmassage hjälpa ?

Massagen ger tryck- och stretcheffekter på hud, muskler och nerver. Den ökade blodcirkulationen gör musklerna mer följsamma och smidiga. Genom beröringen frigörs antistresshormon som gör hunden mer lugn och harmonisk. Massagen kan som nämnts tidigare användas förebyggande, rehabiliterande och även som visitation av hunden. De flesta hundar älskar massage och ber gärna om mer…

Vilka fördelar resp nackdelar finns det med hundmassage?

ÖKAD BLODCIRKULATION
Blodet cirkulerar snabbare och kan transportera syre och näring effektivare till hundens muskler, bindväv, benväv och inre organ.

PÅSKYNDAR LYMFCIRKULATIONEN 
Lymfan är en trögflytande vätska som hämtar upp slaggprodukter och överblivna proteiner hos cellerna.
Massagen sätter fart på lymfans flöde och får ut kroppens orenheter snabbare. Eftersom lymfsystemet utgör en del av kroppens immunförsvar blir hunden mera motståndskraftig mot sjukdomar vid regelbunden massage.

SÄNKER BLODTRYCKET
Genom en reflexiv påverkan av det AUTONOMA NERVSYSTEMET.
Blodkärlen vidgas och blodvolymen ökar. Kärlväggarna slappnar av och blodet rinner friare.
Hunden blir mindre stressad och nervös.

UTSÖNDRING
Hundens utsöndringsorgan påverkas. Hunden måste kanske kissa och bajsa direkt efter behandlingen eftersom njurar och magtarmkanalen kommer igång.
Hunden kan prutta under behandlingen och se ALLTID till att hunden har fri tillgång till vatten efter avslutad behandling.

MUSKLER OCH SENOR BLIR ELASTISKA
Hunden får en större rörelsefrihet. Ledvätskan stimuleras och ledtrycket minskar. Äldre hundar som är stelare, speciellt i höftled och korsbensled får hjälp av massagen. Unga hundar kan ju drabbas av ”växtvärk”, som blir mindre smärtsam när massage ges.

FRISK OCH GLANSIG PÄLS
Genom ökad ämnesomsättning i hud och talgkörtlar kan hunden päls bli glansig och frisk.

Biverkningar av hundmassage:

– Trött
– Frusen
– Yr
– Pruttig
– Kissnödig
– Huvudvärk
– Näsflöde
– Törstig
– Mör

Vad bör jag tänka på innan jag låter min hund bli masserad?

Förebyggande massage bör ges ca 2 ggr/månad till fritidshund och 2 ggr/v för tävlingshund.

Om du har en skadad hund skall du besöka en veterinär före det att du behandlar hunden så att du säkert vet vad som orsakade skadan och att massage inte kan komma att förvärra den.( Hundmassage är bra på många sätt men kan tyvärr inte avhjälpa alla typer av skador.

Din hund får inte ha blivit vaccinerad eller avmaskad under 1 vecka före hundmassage.

Det är viktigt att hunden efter massage har fri  tillgång till färskt vatten.

Tänk på att hunden vill ha lugn och ro då den blir masserad, så välj gärna en tid då hunden inte har varit på långpromenad eller ska gå på långpromenad efter behandling. Hunden bör inte ha tränat / tävlat samma dag som behandling ges och skall heller inte träna eller tävlas samma dag.
Vad skall jag tänka på om jag själv vill prova massera min hund?

Hundmassage och stretching ska ses som ett komplement till den dagliga motionen, lydnadsträningen och kosten, samtidigt som kontakten mellan hund och ägare stärks på ett positivt och naturligt sätt.

När fungerar det bra att massera min hund?

 Spänningar – Kan vara ärftliga, efter ett ryck i kopplet eller en sträckning.

 Stress-nervositet – Vid massage frigörs oxitocin vilket är lugnande.

 Dålig cirkulation – Lymfcirkulationen är trög och behöver ibland lite hjälp för att inte vätskeansamlingar bildas.

– Ärrvävnad – Vid massage minskar man tjock vävnad som stryper cirkulationen.

 Stelhet – Kan komma av tidigare ”trauman” eller ålder.

 Ledvärk, ledinflammation – När musklerna rör sig, rör sig också leden. Om muskeln runt en led är spänd, påverkas leden och eventuella förslitningar.

 Artrit/Artros – Ledinflamation & förslitning. Viktigt är dock att man aldrig masserar lokalt på inflamationen.

 Hälta – Hund skall ha varit hos vet. innan den kommer till mig. Innan man masserar en hälta måste man ta reda på ursprunget till den. Varför är hunden halt?

 Växtvärk – Diagnostiserad panosteit hos vet.

 

Tänk på att din hund inte skall få hundmassage om/när den har:

– Frakturer – Däremot är det mycket bra att massera en ”gammal” fraktur, en ej akut fraktur. Massage stimulerar läkning.
Detta gäller också vid urvridning av led.

– Akuta sår – Besök vet. Massagen ökar blodcirkulationen vilken då ökar blödningen.

– Inflammationer – Besök vet.

– Infektioner – Besök vet. Kroppen orkar inte med en massage då den har fullt upp med att bli fri från infektionen.

– Feber – Tecken på infektion. Besök vet.

– Blödningar – Här avses t ex blödningar under huden eller näsblod som kan vara en indikation på överansträngning.

– Hudeksem, smittsamma, variga – Vid torra eksem, massera runt om, ej direkt på.

– Cancer – Vet man att hunden har/haft cancer, massera inte.

– Chock – Här är det vila och värme som gäller, inte massage.

– Epilepsi, akut – Det finns det inte tillräckligt med forskning runt massagens effekter vid epelepsi, därför rekommenderas inte massage.

– Dräktighet – Kroppen har fullt upp med dräktigheten; hormonförändringar. Dessutom ökar risken för att tiken skall kasta, abortera forstren eftersom kroppen ”kommer igång”.

– Löp – Eftersom massagen stimulerar och ökar blodcirkulationen, så kan blödningarna vid löp öka.

– Hjärtproblem

– Medicinering – Med undantag för vissa kroniska åkommor.

Hundmassage och stretching bör vara en självklar del i ditt och din hunds liv och är en ”billig” investering i din hunds hälsa som även ökar livskvaliteten.

I välsorterad bokhandel finner du många intressanta böcker som kan hjälpa dig att komma igång lite själv med mycket flera tips på grepp och annat viktigt som du bör veta.

 

/lycka till Madeleine

 

 

.