Vid hämtning av valp

 

Tips och råd vid hämtning av valp!

 

När du hämtar din valp bör du göra detta på morgonen eller förmiddagen, så att du och valpen får tid att lära känna varandra. Se till att valpen har en mysig sovplats och att du har fått med dig en filt med mammans doft från uppfödaren. I bilen på väg hem är det bra om ni är två stycken, så att valpen får en trygg och positiv hemfärd. Ha gärna valpen i en mysig hundbur.

 

Se till att du vid hämtning av valpen får med dig: 

Stamtavla utfärdat av Svenska kennelklubben

Köpekontrakt utfärdat av Svenska kennelklubben

Veterinärbesiktnings intyg, ej äldre än 7 dagar

Filt med mammans och syskonens doft

Välkommen valp broschyr 

 

 Var extra observant, om du mot förmodan köper en hund via Blocket eller andra Internet siter att du får med dig dessa handlingar. Acceptera inte att säljaren kommer över till dig senare och lämnar över dom, du skall ha dessa dokument FÖRE det att du betalar pengarna för valpen.

 

Rumsrenhet

Börja träna valpen så fort du kommer hem. Straffa aldrig en valp som gjort en olycka av något slag. Följden blir att den skvätter ideligen. Framgången beror på din förmåga att  förutse naturbehoven samt undanröja elkontakter, mattor mm. En valp behöver kissa när den vaknat, efter lekstund samt efter måltid eller varit särskild aktiv. Bestäm om du ska använda metoden med tidningspapper eller om du ska få valpen rumsren direkt. Är du hemma större delen av dagen och har lätt att ta ut valpen är detta den enklaste metoden. Lyft ut valpen när den sovit, ätit eller lekt. Bär ut den den första tiden men låt snart valpen gå ut med dig, då lär sig valpen att gå till dörren när den behöver gå ut. Tills valpen klarar en hel natt kan du lägga en tidning vid dörren nattetid. Tidningsmodellen är om du har svårt att ta dig ut snabbt och är borta på dagarna.

 

Mat

Valpen äter ett foder som heter Royal Canin valpfoder ½ dl 3 ggr /dag. Fodret serveras torrt men kan smaksättas med små bitar av skinka eller annat. När valpen är ca 4 månader ökar man mängden en aning och oftast minskar antalet mål mat om dagen till frukost och middag. Och då ca 1 dl vid varje måltid. Alltid fri tillgång till vatten.

Om du köpt en valp av mig så kommer vi samtala en hel del kring mat och tips när du hämtar din valp.

 

Ensam hemma

Lär valpen vara ensam hemma, små korta stunder i början som man successivt ökar.

Separationsångest: Ylande och gnällande,

Förströelseaktiviteter: urin och avföring samt tugga sönder elsladdar, mattor, leksaker mm.

När du kommer tillbaka till en gråtande valp utlöser det ofta en hyperaktiv, omåttlig upphetsning. Ömka inte med valpen, då detta bara förstärker valpens beteende. Aktivera valpen innan så att den är trött, försök få den att ligga i sin korg och när den sover kan du lämna den.

Separationsångest kan också förekomma hos vuxna hundar som inte lärt sig att vara själva under valpstadiet, och hos vuxna hundar som bytt ägare. Detta kan framkalla en känsla av oro och otrygghet hos hunden och effekten är ett alltför stort beroende av människan.

Försök att minska din hunds beroende av dig och din familj, klappa den när du kommer men ta inte farväl. Försök minska kontakten mellan dig och din hund när du är hemma.

 

Tänderna

Ge valpen egna leksaker och tuggben att sätta tänderna i. Det kliar mycket i tänderna när de byter dem. Om valpen biter i byxben, försök att avleda den och låt den leka med sina egna leksaker istället.

Låt aldrig valpen ha dubbla tänder (dubbla rader av valp och vuxentänder) detta kan ge allvarliga bettfel. Kontakta veterinär så hjälper de till att ta bort dem. Dubbla hörntänder är vanligt hos dvärghundar. Observera att detta kan ske över bara någon dag eller två, så bevaka och kika in i valpen mun varje dag för att vara beredd på eventuell borttagning av valptand.

 

Motion

Låt inte valpen motionera och gå för långa promenader före 12 månaders ålder. Lyft upp och ner den från möbler (om den får vara där) och in och ur bilen, undvik att gå för mycket i trappor. Detta för att vara rädd om muskler och ben.

Hälsa

Klipp klorna ofta i början så att valpen vänjer sig. Klipp någon klo i taget. Borsta gärna tänderna på din hund. Borsta pälsen helst en stund varje dag.

Ta för vana att kontrollera tassar, ögon, öron och mun. Glöm inte att rycka hårväxten i valpens örongång. Lär den det på en gång. Hundarna har ingen känsel där så va inte orolig. Tas inte håret bort så kan bakterier bildas och orsaka inflammationer och illaluktande infektioner.

Titta på hunden så att den inte fått hudutslag, fästingar eller annan ohyra i pälsen. Plocka bort fästingarna omedelbart. Frontline är ett medel som jag kan rekommendera mot fästingar. Säljs på Apoteket.

 

Uppfostran

Jag kan varmt rekommendera att gå en valpkurs med din valp. Där lär sig hunden att umgås med främmande människor och hundar, och DU lär din valp grundläggande lydnadsträning.

All träning är lättare att lära en valp och det sitter i hela livet. En lydig hund är en lycklig hund. Att gå fint i koppel är bra på de platser där du inte får ha hunden lös. Lär hunden att sitta och sitta kvar, låt hunden sitta innan du öppna dörren så slipper du att den springer rätt ut när du öppnar. 

Lär hunden sitta innan den hälsar så slipper du att den hoppar upp på folk som inte vill detta.

Jag har lite information om vardagslydnad på min första sida under vinjetten ras information – läs gärna mer där.

Bichon havanais är en ras som är otroligt lättlärd och älskar aktiviteter och annat skoj. Du kan läsa under vinjetten aktiviteter – där har jag skrivit ner några roliga saker som vi har lärt våra hundar. (mina barn har lärt dom !!!)

 

När du hämtar din valp passa på att fråga om utställning om du är nyfiken på det

Du bör vara medlem i SKK. Om du är intresserad av utställning, lär hunden redan som valp att främmande personer får titta i valpens mun på tänderna och att ta försiktigt runt mun och ögon. (Detta är ju också viktigt när man är hos veterinären.)

Lär hunden gå i ringen, det finns särskilda hundklubbar som anordnar inofficiella utställningar. Där är det många som är med just för att träna sin hund inför större officiella utställningar. (läs mera under min vinjett Utställningar)

Det finns en del tips som man bör tänka på innan man anmäler hunden till en utställning: Var snyggt och praktiskt klädd, ej svart byxa till svart hund.

Hundar uppfattar människans sinnesstämning och osäkerhet mycket snabbt. En dyster /nervös ägare överför sina känslor till hunden och  framträdande blir trist och stressigt. Försök därför träna hemma först i kök eller hall – Du skall föra hunden från dess” loge” till ringen som om den är en filmstjärna, där den förhoppningsvis gör en entré och en perfekt uppvisning värd en Oscar statyett, varefter den omedelbart efteråt drar sig tillbaka till ”logen” igen för vila.

Erfarenheten kommer att lära dig hur lång stund en hund behöver “värma upp sig” före uppvisningen. Se till att hunden har en egen bekväm bur med filt och vatten. Du behöver ett utställningskoppel, något att prassla med i fickan, godis, borste eller kam.

Vaccination och avmaskning

Valpen är avmaskad en ggr och du ska inte avmaska den någon annan ggr än om du upptäcker maskägg i avföringen. (Dessa ägg ser ut som paprikakärnor) Det är då aktuellt att köpa Banminth på Apotek.

Det är viktigt att vi djurägare ej avmaskar våra djur i tid och otid då dom blir resistenta mot medlet och detta är vad vi har i Europa.

Valpen är vaccinerad mot parvo och valpsjuka när du hämtar din valp från mig runt vecka 9.

När den är 12 veckor ska den ha en vaccination ytterligare och vid 1 års ålder Parvo och valpsjuka.

Därefter varje år parvo och vaccin mot valpsjuka vart fjärde år.

Valpens utveckling

Period 0-2 veckor:  

Intagande av föda, hålla sig varm, sökandet av spene är indirekt förberedelse av bytessökande. (spår-sök)

Period 2-3 veckor:

Fysisk aktivitet, känslig för tikens sinnesstämning. Ingen egentlig inlärning.

Period 21:a dygnet:
Social anpassning börjar. (präglingen) Arttillbehörighet, kontakt med människan. 

Period 3-5 veckor:
Domineras av flockprägling, lukter får större betydelse. Leker med syskonen.

Period 5-7 veckor:
Intresse för jaktbeteende börjar. Börjar undersöka, tiken lekfostrar. Upptäcktsfärder.

Period 7-12 veckor:
Hjärnan utvecklad, inlärning kan ske. Upplevelser bestående minnesbilder.

Period 12-16 veckor:
Inträder halv könsmognad. Ökad aggressivitet och dominans, klättrar på rangskalan, utvecklar revir och äganderättskänsla.

Period 16 veckor -7 mån:
En lugnare period Stabiliseras fysiskt såväl som beteende mässigt.

Period 7-9 månader:
Här infaller den fysiska könsmognaden, klättrar på rangskalan.

Period 9-17 månader:
Mogen för egentlig dressyr, störs inte av hormonprocesser.

Period 17-20 månader:
Här inträder den mentala mognaden. I vilt tillstånd skulle hunden bilda flock, dominansbeteendet får mera kraft och tyngd.

 

Till sist hundens ord till sin ägare:

Om jag gör det du inte vill, så är det för att jag ej förstått. Jag gör inget på ”pin ki ”för jag vill så gärna vara dig till lags. Tala tydligt och vänligt till mig och förstår jag ändå inte så är det inte mitt fel, utan då har du ej lärt mig det du begär. Så snälla matte eller husse, lär mig det du vill jag skal kunna så uppför jag mig precis som du vill.

För jag vill ju så gärna vara älskad av dig ….

Du är mitt allt.

 

Lycka till med den nya familjemedlemmen