Rasen härstammar ursprungligen från Medelhavsområdet och fördes därifrån till Kuba av sjömän. I sitt ursprungsområde dog rasen mer eller mindre ut medan den fortsatte att utvecklas på Kuba, som mycket uppskattad sällskapshund åt aristokratin. Sedan alla år som uppfödare undersöker jag mina avelsdjuren för hjärt- och ögonsjukdomar samt för patella (lösa knäleder) innan parning. Detta för att jag skall kunna bidra till en frisk och sund ras.

Havanaiser är en ras med ett mjukt sätt och är lättlärd, godmodig och ivrig att vara alla till lags. Den är tillgiven och av naturen gladlynt, vänlig, charmig, och något av en clown.

En bichon havanais kräver en hel del pälsvård då den icke fäller sin päls. Den ska/bör inte klippas eller trimmas så regelbunden kammning och skötsel är ett måste för att pälsen ska vara ren och fin.

Havanaiser är en sällskapshund, är lättdresserade och uppskattar bland annat agility- och lydnadsträning. Dom klarar också spårning och en del hundar har tom. klarat jaktprov för rådjur!

Du hittar lite ytterligare information här:

Ras information

 

Trevlig läsning!