Nedan har jag samlat en del nödvändiga saker man bör känna till när det gäller sommarfaror såsom sol, bad, ormbett med mera. Allt för att ni ska kunna njuta tillsammans och undvika faror som bara känns onödiga.

 

Klart vi skall bada

Solen skiner och hunden flämtar och ett bad skulle kunna vara svalkande, men vad är det som gäller? Får hunden ta sig ett svalkande bad var som helst?

Nej, generellt råder det hundförbud vid allmänna badplatser, men undantag finns. I vissa kommuner har man avsatt strandremsor för särskilda hundbad. För att få information om var dessa finns så är det lättast att söka den informationen på resp kommuns hemsida.

På platser som inte är allmänna badplatser är det allemansrätten som styr. Det betyder att det bara är att ta sig ett svalkande dopp!

Faror på okänd plats

Om du kanske har planer på att hyra stuga under sommaren och innan du släpper hunden lös på ny plats/omgivning bör du göra en kontroll av omgivningen.

Kanske finns det staket – men finns det hål? Hur ser grunden ut – kan hunden krypa in under huset? Finns det brunnar som saknar brunnslock?

Ja, det finns många saker man bör undersöka innan du släpper lös hunden.

 LÄMNA INTE DIN HUND I BILEN SOMMARTID. Luftcirkulationen är obefintlig och temperaturen stiger vansinnigt snabbt. Den kan stiga 60 grader på mindre än fem minuter!!! Tänk också på att solen rör sig – en för tillfället skuggig plats på parkeringen hamnar snart mitt i solgasset. Tänk också på att aldrig binda hunden i bilen dragkrok. Hur tokigt det än låter så sker det varje år olyckor med djur som ”släpats” efter bilen medans hundägaren kör bilen och glömt att hunden är fastbunden i dragkroken!!! Bilen – en riktigt farlig dödsfälla !!!!!

Sommar Pensionat

Om inte hunden får eller kan följa med på semester leta reda på ett pålitligt och bra hund pensionat. Var ute i god tid då det kan vara fler som behöver pensionat plats. Ta också reda på vilka regler som gäller – det kan skilja mycket mellan olika ställen. Vissa pensionat kräver att hunden har en viss ålder innan den får komma dit, en del tar heller inte emot löptikar.

Ta också reda på hur många promenader som erbjuds – finns det rastgård – hur kommer hudarna att bo. Det är viktigt att du känner att du tryggt kan låta din hund bo där ett antal dagar.

Ge din hund och dig en kvart om dagen!

Ta chansen nu när du är ledig att göra det där dressyrövningarna som aldrig hinns med under resten av året. En kvart om dagen i fyra veckor kan ge dig enastående resultat.

Markögla bra att ha

Ett jätte bra redskap att ha med sig är marköglan. Den skruvas ner i gräsmattan och är super bra på de platser du inte kan ha hunden springande lös. En lång lina är också bra både till marköglan och då du vill leka ”hitta godis”, ”hitta spår”.

Vattenlekar – det är bra träning under sommaren

Vattenträning är bra för hundens leder och muskler. Lek i strandkanten så att hunden får träna benen. En boll eller frisbee är kul och lätt att leka med. Pinnar är inte lika bra då det finns överallt och kan vid upprepade kast trigga i gång ett överintresse hos hunden.

Låt hunden också får simma. Det är fantastiskt bra och effektiv fysisk träning av hjärta, cirkulation, leder och muskler. Köp en flytväst så blir träningen lättare för hunden.

Håll i flytvästens handtag och låt hunden få simma vid vattenbrynet.

Börja med kortare pass för att sedan öka varefter hunden lärt sig tekniken och orkar mer.

Vattna hunden!

Glöm inte att hundar lider mer av värme än vad vi människor gör. Ha för vana att alltid ha med en vattenskål eller annat och färskt vatten. Om du har en hund som har svårt att dricka mycket vatten så har jag fått tips om att lägga i lite köttfärs i vattnet – då dricks allt upp. Och hunden är då ”vattnad” ordentligt inför en lång promenad eller utomhusvistelse.

Nu finns det också jätte bra kylmadrass på Zoo affärer eller på nätet som hjälper hunden att kyla ner sig.

Varning för sol

Inför årets bilsemester kan det vara dags att sätta någon form av solskydd på bilens bakersta rutor. Den vanligaste sorten som fungerar som typ glasögon, dämpar solens strålvärme effektivt. Men det finns en annan typ av fönsterfilm på marknaden som reflekterar bort en del av solskenet. Luras bara inte att tro att din hund nu kan tillbringa timmar i bilen, fönsterfilm ökar hundens komfort i bilen MEN hunden får inte stanna för länge i en solhet bil!

Drunkning

En medvetslös hund som dragits upp ur vattnet måste få hjälp att få igång cirkulationen. Små hundar kan man lyfta försiktigt i bakbenen för att hjälpa vattnet att rinna ur lungorna. Börjar inte hunden andas så bör man sätta igång med konstgjord andning och eventuellt hjärtmassage. Kom ihåg att alltid kontakta veterinär för råd och konsultation.

Hjärt- och lungräddning

Vid exempelvis drunkning eller trafik olycka där hunden har förlorat medvetandet ska andningen genast kontrolleras.

Lyssna, se och känn på bröstkorgen, andas hunden eller inte, om den inte gör det:

1. lägg hunden på sidan

2. dra fram tungan

3. titta på mun slemhinnornans färg (om den är blå då har hunden cirkulationsproblem)

4. hitta pulsen under armbågen på vänstra sidan

Om hjärtat slutat slå…

1. tryck kraftfullt mot bröstkorgens nedre del

2. tryck fyra gånger för att stimulera hjärta och andning

3. gör ett par försök, om inte andningen kommer igång går du över till konstgjord andning.

Konstgjord andning

1. sträck hundens hals

2. håll ihop hundens käkar

3. blås in luft tills du ser att hundens bröstkorg lyfter sig. Anpassa mängden luft till hundens skroppsstorlek.

4. börja med några snabba andetag och fortsätt sedan med ca 20 inblåsningar / minut

5. kontrollera då och då andning, hjärta och slemhinnornas färg.

Sommar bett från bin och getingar

Geting-eller bi stick är oftast ofarligt. Men i vissa fall kan hunden reagera kraftigt med en allergisk reaktion. Får hunden många stick eller blir stungen i munnen ska du kontakta veterinär.

Fästingar – usch!

Ta för vana att alltid ”se över” hundens päls efter promenaden för att mota bort fästingarna innan de bitit sig fast. Efter att fästingen har bitit sig fast så kan den suga blod upp till tre dagar innan den släpper taget och är nöjd. Det är när fästingen släpper taget som smittan överförs då fästingen ”kräks” ut marg innehåll innan den släpper taget.

Om du av misstag inte får bort huvudet när du avlägsnar fästingen – bli inte orolig, den lossnar av sig själv och är ingen fara.

Allvarliga sjukdomar såsom borrelios, ehrlichios och TBE (hjärnhinneinflammation) kan smittas genom fästingbett. Symtomen kan visa sig från några veckor upp till flera månader efter bettet. Rodnad, sårbula, lättare klåda är vanliga symtom. Köp fästingrepellerande medel på Apoteket så kan du skydda hunden lite bättre. Fästing halsband är inte att rekommendera då det sliter väldigt på Havanaisens päls.

Ormbett

Upptäckarglädje kan sluta i elände.

Ett ormbett är alltid allvarligt, men din oro och upprördhet kan ytterligare förvärra saken. Bete dig ungefär som du brukar, det lugnar alltid hunden.

Det gör rejält ont att bli ormbiten och en hund med smärtor kan vara svårt att handskas med.

Var försiktig och rör inte bettet. Det är viktigt att hunden inte rör sig utan ligger still. Ta kontakt med veterinär omgående för att få råd om hur du ska gå tillväga.

Det som först händer förutom smärtan, är att området runt bettet svullnar kraftigt. Hunden kan bli slö, vinglig och andningen kan påverkas. De akuta symptomen följs senare av andra komplikationer eftersom ormens gift påverkar de inre organen. Med giftet följer nedbrytande ämnen so m är till för att underlätta ormens matsmältning. Vävnaden runt bettet bryts ner och det finns risk för infektioner.

Vistas du i ormrika trakter är det bra att ha kortisontabletter att ge hunden som en första hjälp, omedelbart efter bett.

Tänk på att tabletterna inte gör nytta om dom ligger hemma i kylskåpet – ta med dom på resan, eller promenaden.

Blödning och sår

Var noga med att sköta om eventuella sår eller annat som kan uppkomma under sommaren. I värme frodas många bakterier så håll rent.

Mindre sår tvättar du enkelt av med tvål och vatten. Bakteriedödande medel ska inte användas när skadan är färsk. Skulle såret senare bli infekterat kan man prova med att tvätta det med jod innan man söker upp veterinär. Se till att inte hunden slickar det intensivt. Vill den inte sluta så får du sätta på den en krage. Långvariga infektioner ska behandlas även om såret är litet. Djupa sår kan behövas sys, ring veterinär och håll rent.

 Om olyckan är framme och hunden tappar mycket blod i samband med skada, stoppar du det med ett tryckförband och sök upp veterinär förvarna så att dom är beredda. Blodförlusten kan kontrolleras genom att man undersöker färgen på hundens mun slemhinna. Är den gråvit har mycket blod försvunnit.

Nossnara

En hund som har svåra smärtor kan hugga trots att den aldrig annars skulle göra det. Det kan då vara tvunget att göra en enkel nossnara för att stänga munnen innan du nått din veterinär.

Knyt runt nosen så att knuten sitter ovanpå nosen, korsa ändarna och bind ihop dom bakom hundens nacke. Tänka på att inte sätta snaran för hårt då den kan försvåra hunden andning.

Solskydd

Hunden vill alltid vara nära sin flock också när du solar i sommar värmen. Skaffa ett parasoll som du lätt kan ha i bilen hela sommaren, då har hunden alltid tillgång till skugga!

Flytväst

Båtvett och bryggvett gäller också hundar. Köp en flytväst som sitter bra runt kroppen och använd den flitigt. Förutom att hunden flyter syns den bättre.

Hund och hotell

Många hotell och vandrarhem tar emot hundar men oftast har de bara ett eller ett par rum. Var därför ute i god tid före resan och chansa inte!

Svensk turistföreningen vet vilka vandrarhem som accepterar hundar. På www.hundsemester.se kan du hitta förslag på hotell som tar emot hundar.

Rötmånad

Rötmånaden är inte bara människoangelägenhet, hundmagar klarar bakterier mycket bättre än människor, men de kan reagera med illamående och diarré. Rent vatten ska alltid finnas till hands.

Algblomning

Hela sommaren blommar alger av olika slag runt kuster och insjöar. Alla är inte giftiga med det är svårt att veta vilka! Den blågröna algen är giftigast.

Låt inte hunden dricka eller bada om vattnet är kraftigt grumligt eller trådigt. Den giftiga blomningen liknar ibland rabarbersoppa, vattenytan är täckt av en blågrön eller gulbrun sörja.

Om hunden av misstag fått i sig vattnet skall du snarast skölja av pälsen och inte låta hunden slicka på pälsen förrän den är helt nybadad och ren från alger. Märker du att hunden har fått giftsymtom – kontakta veterinär omgående.

Giftiga blommor

Håll valpen borta från blomrabatten och hindra den från att gnaga av grenar från buskar och träd. Dom kan vara giftiga. Kräkningar och diarré kan vara en reaktion på giftiga ämnen som hunden fått i sig.

Gå in på www.giftinformation.se så finner du info där.

Koppeltvång

Koppeltvång är numera ovanligt och gäller speciella ställen som ex. naturreservat och på vissa badplatser där det inte är totalt hundförbud. Olika regler gäller för olika kommuner, kolla vad som gäller i den kommunen du skall åka till.

För hela landet gäller jaktlagen och jaktförordningen som säger att hundar från 1 mars till 20 augusti inte får springa lösa i skog och mark. Det betyder att du skall ha kontroll över hunden som om den vore kopplad. Du måste alltså se din hund hela tiden, och den skall ovillkorligen komma till dig när du kallar in den. Så säger lagen.

 

Ta med leksaker på sommar semestern

Glöm inte leksakerna på semestern. Det är bra att ha som aktivering i pauser eller bilresan. Frisbee – träna före resan så att du vet att hunden tycker det är kul

Boll i snöre – eller en gammal trasig socka

Några meter snöre till att fäst i metspöet – fäst en rolig sak i ena änden och låt hunden jaga den.

Tåg och buss

På svenska tåg är hundar välkomna i vissa vagnar. Reser du under natten så får du vara kvar i sittvagnen med hunden.

För buss gäller olika regler för olika bussbolag. Oftast går det bra att ta med mindre hundar som kan sitta i knäet eller i hund bur av mindre slag.

Tänk på att rasta hunden före resan. Ta en rejäl långpromenad med aktiviteter så att hunden kan vila under transporten.

Åksjuka

Det finns hundar som lider av åksjuka. Planera för täta raster om du skall åka långt. Ge hunden lite , eller ingen mat före avresan. Tänk på att hålla nere temperaturen i bilen och sätt upp solskydd. Det finns at köpa åksjuke preparat att använda i nödfall – tänk då på att hunden blir mycket trött och dåsig.

Semester i Europa?

Ska du resa utomlands med din hund så måste du ha planerat det långt i förväg.

Senast 7-8 månader före din resa bör du ta kontakt med veterinär som kan ge hunden sin första rabiesvaccinering samt spolmask Det är ett av de krav som ställs för att du skall få passera gränser i Europa. Dessutom ska hunden vara ID-märkt, och försedd med ett särskilt utfärdat hundpass.

Innan du reser hem, kontakta veterinär som kan avmaska hunden för dvärgbandmask, innan du passerar svenska gränsen – annars får inte hunden komma tillbaka in i landet.

Vid gränsen hemma skall du anmäla dig i tullen så att dom kan kontrollera hundpass, vaccination och intyget om avmaskning.

Semester i Fjällen?

Fjällvärden är stor men har du hund är du begränsad eftersom stora delar är nationalparker har vissa restriktioner för hundar. På många ställen råder totalt hundförbud, på andra bara koppeltvång.

Långa vandringar kräver förberedelse, fundera och planera i god tid.

Kom ihåg att mygg och knott besvärar också hundar!

 

Trevlig sommar önskar vi på kennel Chandaroff!